torstai 5. tammikuuta 2017

Pakkaspäivien toimintaohjeet


Aamulla saatiin pakkasmittarin pohjat tälle vuodelle, -32, vihdoinkin! Sääennusteet olivat pakkasia lupailleet jo aiemmin ja eilen salaa petyinkin vähän, kun lukemat laskivat vain vaivaiseen -26:n asteeseen. Pettymys ei johtunut siitä, että erityisesti tykkäisin kylmästä tai haluaisin istua sormet jäässä työhuoneessa, jossa vähän vetää. Petyin, koska olin odottanut koviin pakkaspäiviin liittyvää hypetystä.   

Kuva: Petri Puuronen


En ole Lapista kotoisin vaan niin sanotusti junan tuoma. Olen asunut täällä kuitenkin useamman vuoden ajan ja oppinut yhtä sun toista säästä ja pakkasista eli pakkasilimoista. Lapissa asuessa on hyväksyttävä se tosiasia, että talvella on kylmä. Siis oikeasti ky-ly-mä. Ja kun on oikiasti ky-ly-mä*, niin pitää toimia tietyllä tavalla. Tämän pakkasprotokollan näyttävät omaksuneen kaikki täällä kasvaneet. Se sisältää monta tärkeää kohtaa, mutta saa toisinaan hieman koomiset mittasuhteet (erityisesti kohta 3). Listasin alle toimintaohjeet pakkaspäivien varalle:

1.Varustelu
Kun sääennuste alkaa uumoilla, että kymmenen päivän päästä on kylmää, on syytä tarkistaa polttopuut, toppavarusteet, auton lohkolämmitin, bussiaikataulut (hehheh), ruokavarat, sähkön hinta ja naamarasva.

2.Toimintasuunnitelma
Kun pakkaspäivät lähenevät on viimeistään paria päivää ennen hyvä tehdä toimintasuunnitelma. 
Toimintasuunnitelman ensimmäinen osa koskee liikkumista: 
  • Mieti millä kuljet töihin ja suunnittele lasten kuskaus.
  • Ilmoita pomolle, että myöhästyt töistä.
  • Mikäli kuljet autolla niin kilpailuta autokorjaamot ja tallenna hinausauton numero.
  • Katso bussiaikataulut. Tee varasuunnitelma.
  • Järjestä elämäsi niin, että joudut poistumaan kodistasi mahdollisimman vähän.
Toimintasuunnitelman toinen osio koskee lämpinä pysymistä:
  • Väännä termostaatit täysille, sähkönhinnasta viis!
  • Lämmitä kotonasi kaikkea, mitä vain voit lämmittää.
  • Pue päällesi pilkki- tai kelkkahaalari.
  • Jos et omista haalaria, pue päällesi kaikki mitä kaapista löydät, mieluiten kerroksittain.
3.Taivastele
Kun pakkaset sitten tulevat, muuttuvat ihmiset puheliaiksi.  Muista siis ihmetellä pakkasta kahvilla, lounaalla ja nukkumaan mennessäsi. Hyvä idea on myös päivittää pakkaslukemaa somessa, blogata aiheesta, kirjoittaa lehteen jne. Tärkeää on pitää keskustelua yllä esimerkiksi vertailemalla pakkaslukemaa eri kaupunginosien välillä tai muistella aiempien vuosien kovia pakkasia. Myös kohtien 1 ja 2 vertailu kaverin kanssa toimii tarvittaessa hyvänä jutun aiheena. 

4. Pysähdy
Tämä on mielestäni pakkasten paras anti. Elämä hidastuu ja ympyrät pienenevät hetkeksi. Mikäli sinulla on lapsia, laita dvd pyörimään. Käperry luvan kanssa viltin alle, lue hyvää kirjaa ja jos mahdollista, tuijota takkatulta (tai juo hyvää viiniä).

Ja muista, kohta on kesä!

Kuusvee ei oikein ollut samaa mieltä pakkasiin liittyvästä tunnelmoinnista. Otti ilmeisesti niin paljon pattiin, että pääkin oli muuttunut neliöksi.*Oikiasti ky-ly-mä on suhteellinen käsite, josta väännetään toisinaan kahvipöytäkeskusteluissa ja tosimiesten saunailloissa. Psykologin havaintojen mukaan vaikuttaisi siltä, että Rovaniemen korkeuksilla raja kulkee -30 asteessa ja tuo raja kohoaa mitä ylemmäs Lappia noustaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä tuumaat?