sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Psykologi tavattavissa

Hulluus, harhat ja kallonkutistaja. Ajatustenluku ja analysointi. Siinä muutamia luonnehdintoja, joita työhöni liitetään. Vaikka psykologin tapaamista ei koeta enää yhtä leimaavana kuin ennen, istuvat tietyt uskomukset tiukassa. 

Psykologin työ on perinteisesti nähty osana mielen sairauksien tutkimista ja hoitoa. Psykologi on ollut monille viimeinen vaihtoehto ja tapaamiset on pidetty visusti salassa, jopa omalta lähipiiriltä. On pelätty hullun leimaa.Kynnys psykologin tapaamiseen on onneksi madaltunut. Liekö tästä kiittäminen amerikkalaisia tv-sarjoja vai mitä, mutta ainakaan koulussa psykologikäynnit eivät aiheuta juurikaan kummastusta. Hyvä niin. Ennakkoluulojen ja leimaantumisen pelon vähentyessä, olen kuitenkin havainnut ammattiini liittyvän paljon epätietoisuutta ja uteliaisuutta. Ihmetystä siitä, että mitä psykologi oikein osaa ja tekee? 

Hämmennys on ymmärrettävää, sillä psykologit toimivat monenlaisissa tehtävissä. Kouluissa, neuvoloissa, psykiatrialla, terveyskeskuksissa, työterveydessä, rekrytoinnissa jne. Työpaikkojen lisäksi psykologien työtehtävät ovat monipuolisia. Joskus psykologi tutkii ihmisen oppimiskykyä tai tunne-elämää, välillä taas tarjoaa keskusteluapua mielialapulmiin ja toisinaan miettii, miten yhteisön ilmapiiriä voitaisiin parantaa. 

Lisäksi näiden perinteisten työpaikkojen ja -tehtävien rinnalle on noussut uusia aluevaltauksia. Psykologista osaamista hyödynnetään esimerkiksi parinvalinnassa ja huippu-urheilijoiden valmentamisessa. Ei siis ole mikään ihme, jos psykologien työkenttää on vaikea hahmottaa.Psykologin osaamisaluetta on ihminen. Se, miten ihmismieli toimii ja miten ihminen käyttäytyy. On vaikea keksiä kontekstia, missä tällaisesta osaamisesta ei olisi hyötyä. 

Kyse ei siis ole ainoastaan mielen sairauksista vaan psykologia liittyy ihmisten hyvinvointiin mitä keskeisimmin. Usein mietin, että jos ihmiset ymmärtäisivät vähän paremmin itseään ja kuuntelisivat enemmän toisiaan, voisi moni perhe, yksilö ja organisaatio paljon paremmin.

Tällaisen osaamisen sanallistaminen, saati tuotteistaminen ei kuitenkaan ole helppoa ja omasta näkökulmastani katsottuna psykologian tuomaa tietoa ei hyödynnetä yhteiskunnassamme tarpeeksi. On kuitenkin mahdotonta hyödyntää osaamista, jonka olemassa olosta ei tiedä. Pallo on meillä psykologeilla - kuinka tuoda laaja osaaminen esiin?

Yksi tapa on koota porukka kasaan ja kertoa, että tätä me osataan! Niin on tehty Helsingissä paikallisen psykologiyhdistyksen toimesta. Lauantaina 23.9 klo 13-17 Lapinlahden Lähteellä on tavattavissa joukko psykologeja, jotka esittelevät ammattitaitonsa hyödyntämistä eri yhteyksissä. Tarkemmat tiedot tapahtumasta löydät täältä.

Jos siis olet pääkaupunkiseudulla ensi viikonloppuna, niin mene ihmeessä kuuntelemaan. Idea on kerta kaikkiaan mainio, joten ehkä järjestämme joskus tulevaisuudessa täällä pohjoisessakin samanlaisen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä tuumaat?