maanantai 5. helmikuuta 2018

Writer's block - kun kirjoittaminen takkuaa

Aaaaargh! Nyt se osui myös omalle kohdalle, nimittäin writer's block. Istun junassa ja olen suunnitellut kirjoittavani koko matkan. Edeltävinä päivinä olen pyöritellyt mielessä aiheita, joista yksikään ei jalostu  sanoiksi paperille. Ei sitten millään.

Seinä vastassa.
Nopea googlaus vei minut vinkkilistojen ääreen. Tyhjän paperin kammosta näyttäisi kärsivän yksi jos toinenkin. Listoissa keskityttiin kirjoitusprosessin etenemiseen. Varsinaisen aiheen keksimiseen neuvoja oli saatavilla huomattavasti vähemmän tai ne tuntuivat päälleliimatuilta. Yksi aiemmin kuultu ohjenuora pulpahti kuitenkin mieleen.

Kirjoita siitä, mikä on käsillä. 

Juuri nyt käsillä on kirjoittamisen työläys. Kädet syyhyävät, mutta pää ei tuota tekstiä. Turhauttavaa.

Ongelmani ei edes ole ideoiden puute. Blogin luonnoksissa on tälläkin hetkellä 11 aihiota, joista  voisin aloittaa uuden tekstin työstämisen. Hankaluus on siinä, että ideat eivät lähde lentoon.

Normaalisti mielessäni poukkoilee enemmän ajatuksia kuin ajoneuvoja Delhin kaduilla. Kirjoittaessa  valitsen ajatuspolun, jota lähden seuraamaan ja tekstiä tuottamalla nuo irralliset ajatukset jäsentyvät kokonaisuudeksi. Jostain syystä prosessi ei ota käynnistyäkseen.

Voisin toki odotella inspiraatiota ja kokeilla ensi viikolla uudestaan. Eihän minun ole pakko kirjoittaa. Kuitenkin haluan.

Blogin myötä kirjoittamisesta on tullut minulle rakas harrastus ja säännöllinen näppäimistön näpyttely on toimiva keino tuulettaa aivoja.  Ajatusten virtaa ei tarvitse enää puhua ääneen, kun osan pohdinnasta voi käydä kirjallisena. Näin saan kiinni kokemuksesta ajatusten taustalla.

Ilokseni olen myös huomannut, että blogin lukijamäärät ovat kasvaneet. Tästä olen vetänyt sen päätelmän, että tekstit kiinnostavat muitakin kuin (velvollisuudentuntoista) lähipiiriäni. Jes, jes ja jes!

Lukijoiden ja palautteen määrän kasvaessa, myös halu kirjoittaa on voimistunut. On tullut tarve kehittyä ja tarjota teille lukijoille entistä parempia juttuja luettavaksi. Samalla on syntynyt toive siitä, että voisi jonain päivänä tienata osan elannostaan kirjoittamalla.


Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla. 

Toinen kelpo ohjenuora. Siksi en jäänyt odottelemaan seuraavaa flow-tilaa, jolloin kirjoittaminen rullaisi kuin itsestään. Haluan kirjoittaa säännöllisesti, vaikka ei olisi pakko ja vaikka tekstin tuottaminen olisi välillä työlästä.

Seuraavaa tahmeaa kirjoitushetkeä silmällä pitäen päätin kuitenkin tehdä kaksi asiaa.

1. Aloitin 30 päivän kirjoittamisen verkkokurssin.

2. Kysyn teiltä lukijoilta.
Kerro siis kommenttikentässä, mistä aiheista sinä haluaisit lukea lisää? Arvostan mielipiteitänne todella.

Kiitos kun luette!

2 kommenttia:

  1. Blogisi on mielekästä luettavaa ja aiheet ovat hyviä. Haluaisin "kuulla" enemmän arjen haasteista ja niiden voittamisesta.

    VastaaPoista

Mitäpä tuumaat?